Çinliler, şoförsüz taksilerini Türkiye yollarında test etmek istiyor

Haber Merkezi

Çinli teknoloji şirketlerinin global otonom sürüş pazarına hakim olma eforları sürat kesmeden devam ediyor.

Financial Times’ın haberine nazaran, Çin’in önde gelen teknoloji kümelerinden Baidu’nun, Avrupa’da robotaksi testlerine başlamak üzere kıymetli görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Konuya yakın kaynaklara nazaran Baidu, İsviçre’nin ulusal posta servisiyle potansiyel bir iştirak kurmayı hedeflerken, operasyonlarını Türkiye’ye de genişletmeyi planlıyor.

Teknoloji devinin otonom araç ünitesi olan Apollo Go’nun robotaksilerini test etmeyi ve yıl sonuna kadar İsviçre’de bir ofis kurmayı hedeflediği belirtiliyor.

Bu kararda, mahallî idarenin yenilikçi mobilite teknolojilerine karşı “açık tutumunun” tesirli olduğu söz ediliyor.

Swiss Post ise şu an için Baidu yahut öteki bir teknoloji sağlayıcısıyla rastgele bir iştirakleri yahut iş birlikleri olmadığını, lakin mobilitenin geleceğini ve yeni müşteri ihtiyaçlarını değerlendirdiklerini açıkladı.

BAIDU’NUN GLOBAL GENİŞLEME STRATEJİSİ

Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, yatırımcılara 2025 yılının genişleme için “çok değerli bir yıl” olacağını söyledi.

Li, şirketin “varlık açısından hafif” bir genişleme yaklaşımıyla taksi şirketleri ve filo operatörleri ortasında potansiyel ortaklar belirlediğini de kelamlarına ekledi.

Baidu, halihazırda Çin genelinde 10’dan fazla kentte faaliyet gösteriyor ve Hong Kong’da küçük ölçekli bir deneme yürütüyor.

Şirketin otonom araç filosu için yurt dışı genişleme planı, öbür Çinli rakiplerinin emsal atılımlarını takip ediyor.

Guangzhou merkezli WeRide bu yıl Fransa’nın Valence kentinde ve Zürih havaalanında robobüslerinin denemelerini başlatırken, “Pony.ai” ise Lüksemburg’da robotaksisi için bir test müsaadesi aldığını duyurdu.

Hatta Uber, bu yıl WeRide, Pony.ai ve Momenta isimli üç Çinli otonom araç şirketiyle, robotaksilerini Avrupa ve Orta Doğu üzere global pazarlardaki filolarına konuşlandırmak için muahedeler imzaladı.

ÇİN İLE BATI ORTASINDA YENİ REKABET: ABD ENDİŞELİ

Otonom araç geliştirme yarışı, elektrikli araç geliştirmede esasen değerli bir yol kat etmiş olan Çin ile Batı ortasında yeni bir rekabet alanı olarak görülüyor.

Çin imali yüksek teknolojili arabaların giderek yaygınlaşması, Washington’da güvenlik tasalarına de yol açıyor.

Geçtiğimiz yıl Biden idaresi, araçların şoförleri gözetleyebileceği istikametindeki ulusal güvenlik kaygılarını münasebet göstererek Çin kontaklı araç yazılımlarını yasaklamak için harekete geçmişti.

Robotaksilerde yaygın olarak kullanılan lidar sensörlerinin Çin’deki en büyük üreticisi olan Hesai ise, Çin ordusuyla temaslı olduğu argümanıyla Pentagon’un kara listesine alınmıştı. Hesai ise bu çeşit ilişkileri reddediyor.

ROBOTAKSİLER ÇİN’DE YAYGINLAŞIYOR

Sektördeki güvenlik ve sigorta düzenlemeleri konusundaki telaşlara karşın, Goldman Sachs analistleri bu ay, 2030 yılına kadar Çin’in büyük kentlerinde yarım milyondan fazla robotaksinin faaliyet göstereceğini kestirim ediyor.

Robotaksilerin global taksi filosundaki hissesinin ise 2025’teki yüzde 1’den az düzeyinden 2030’da yüzde 9’a çıkması ve pazarın bugünkü 54 milyon dolarlık bedelinden yıllık 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Goldman analistleri, şoförsüz araba bölümünde Baidu, WeRide ve Pony.ai üzere mevcut Çinli önderlerin, “yüksek teknolojik giriş bariyeri” ve algoritmaları geliştirme ile kitlesel dağıtım için gerekli dataları toplama konusundaki üstünlükleri nedeniyle öbür şirketlere nazaran avantajlı olduğunu belirtiyor.

Çin’in en büyük robotaksi operatörü olan Baidu’nun Apollo Go araçları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde halka 1,1 milyon seyahat sağladı ve ocak ayında kümülatif seyahat sayısı 9 milyonu aştı.

Şirketin Avrupa’ya, bilhassa Türkiye ve İsviçre’ye açılma planlarının ayrıntıları birinci olarak tarafından bildirilmişti. Baidu ise bahisle ilgili şimdi resmi bir yorum yapmadı.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top