Ekonomide yeşil dönüşüm zirvede tartışıldı

Kamu otoritelerinden, iş dünyasının önemli aktörleri, sivil toplum kuruluşu paydaşları, yeşil girişimciler ve özel sektör liderlerine kadar birçok katılımcının yer aldığı Yeşil Ekonomi Zirvesi GPAS İstanbul, 7 Mayıs 2024’te Address İstanbul Hotel’de gerçekleşti. Zirve, yeşil ekonomi yatırımcılarının ve yeşil dönüşüm çözümleri arayan iş insanlarının bir araya geldiği buluşma noktası oldu.

Endüstride verimlilik ve yeşil teknolojiler fonu GENIUS ile yatırımcıların yeşil dönüşümde pusulası olan Letven Capital, gerçekleştirdiği zirve ile lineer ekonomi modeline karşılık yeşil ve dijital teknolojilerle dönüşümün esasları ele alarak yatırımcının çözüm ortağı olduğuna dikkat çekti. Zirvede yeşil dönüşüm sürecinde rehber arayan AR-GE temelli merkezlerin, sanayi şirketlerinin ve yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik iş modelleri ve yatırım stratejileri gündeme alındı. GPAS İstanbul ile yeşil ekonomi yatırımına güç vermeyi amaçlayan Letven Capital, yeşil dönüşüme hız kazandırarak ekosistemdeki paydaşları arasında köprü kurmuş oldu.

Zirvede yeşil dönüşümü benimseyen iş modelleri geliştirmenin sermaye ile finansman erişimine olan olumlu etkileri de gün yüzüne çıkarılarak iş dünyasının yeşil ekonomideki konumu da tüm detaylarıyla değerlendirildi.

EKOSİSTEM ‘YEŞİL KUĞULAR’ İLE GÜÇLENECEK

Açılış konuşmasını Yeşil Kuğular kitabının yazarı ve sürdürülebilir kalkınmanın otoritesi olarak bilinen John Elkington’ın yaptığı Yeşil Ekonomiye Yatırım Zirvesi’nde bugünün dünyasının “çirkin ördek yavrularının” yarının dünyayı kurtaran “yeşil kuğularına” dönüşebileceğini anlattı.

Yeşil dönüşüm esaslarını gerçek dünyadan örnekler ve yeni teknolojilere ilişkin profilleri kullanarak açıklayan Elkington, küresel önceliklerde oluşabilecek değişimden sağlam ve daha güçlü çıkmak gerektiğini söyleyerek “Siyah kuğular; aykırı, aşırı etkin ve farkına sonradan varacakları şekilde rasyonelleşmişlerdir. Genellikle Siyah veya Gri Kuğu sorunlarının ve değişen paradigmaların, değerlerin, zihniyetlerin, politikaların, teknolojilerin, iş modellerinin ve diğer kilit faktörlerin bir kombinasyonu tarafından katalize edilen derin bir pazar değişimi gerçekleşir. Bu noktada yeşil kuğular ekonomik, sosyal ve çevresel zenginlik yaratma şeklinde üstel ilerleme sağlar” dedi.

YATIRIM STRATEJİLERİ DÖNÜŞÜME REHBERLİK EDECEK

Yeşil ekonominin temelleri ve geleceğinden sermaye ve finans ürünlerinin girişimcilere sağladığı faydalara kadar birçok başlığın konuşulduğu Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi, yeşil ekonomi ekosisteminin standartlarının belirlenip kurgulandığı önemli panellere ev sahipliği yaptı.

“Girişim Sermayesi Yeşil Teknoloji Yatırım Fonları” panelinde konuşma yapan TÜBİTAK Girişim Sermayesi Fonları Koordinatörü Elif Koşok ekosistemdeki yatırım desteklerinin arttığını ifade ederek şu açıklamada bulundu:

“2018 yılında erken aşama girişimlerin yatırım ihtiyaçlarının piyasada çok da karşılanamadığını gördük. Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla bir iş birliği protokolü imzaladık. Tech- Invest TR adında yeni bir program tasarladık. Bu programda beş fon seçtik ve bu fonlara Hazine ve Maliye Bakanlığı toplamda 750 milyon TL’lik yatırım yaptı. TÜBİTAK’ın katkısının toplamda 184 katı kadar kaynağı bu fonlar hem ulusal hem uluslararası piyasada Türkiye’ye getirdiler. 5 milyar TL’lik bir fon büyüklüğünden bahsediyoruz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye’deki erken aşama girişime yatırım olarak kullanılacak”

Paneldeki konuşmasında yeşil ve dijital teknolojilere doğru yatırımlar yapılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Letven Capital Genel Müdürü ve GPAS İstanbul Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç, “Girişim Sermayesi Fonu olmanın ötesinde belirli kriterlerdeki yatırımcıları, sanayicileri, finansı ve startup’ları aynı anda aynı platformda optimize etmeye çalışan bir matematiksel modelleme yapıyoruz. Letven Capital olarak, bir değer yaratmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda yeşil dönüşüm için Ar-Ge veya inovasyon yapan startup’ların ve değer zincirinde ihtiyacı olan yeşil teknolojilere yatırım yapan kurumsal girişim sermayesi fonlarının ve portföy şirketlerinin yatırım stratejilerini sağlam bir şekilde kurmaları gerekiyor” dedi.

Letven Capital öncülüğünde kurulan Yeşil Enerji Platformu GEP Türkiye ile yeşil ekonomiye çözüm platformu sunacaklarını da vurgulayan Kılıç, “GEP Türkiye ile; yatırımcıların, sanayi şirketlerinin, girişimcilerin ve araştırmacıların sürdürülebilir bir gelecek inşa etmede aktif bir rol alabilecekleri platform sağlamayı ve birlikte değer yaratmayı amaçlıyoruz. Yeşil ekonominin katalizörü olma vizyonuyla iş birliği köprüsünü kuracak ve yeşil dönüşümde çözüm ortaklığımızı büyüteceğiz” açıklamasını yaptı.

AVRUPA’NIN EN GENİŞ AĞI GPAS İSTANBUL’DAYDI

GPAS İstanbul’a katılan Avrupa’nın en büyük teknoloji girişimciliği ve yatırımcı topluluğu olan Tech Tour; girişimciler, yatırımcılar ve endüstri arasında etkileşim sağlamaya yönelik deneyimini zirvedeki panele taşıdı. “Yeşil Ekonomide Avrupa’nın En Geniş Ağı” isimli panelde Tech Tour’un yerel ve küresel oyuncuların tamamını bir araya getirerek Avrupa çapında bir ağ oluşturma stratejisi paylaşıldı.

Panelde yaptığı konuşmada finansman ve iş birliği çerçevesine dikkat çeken Tech Tour Uluslararası Gı̇rı̇şı̇m Kulübü Başkanı Remy De Tonnac “Girişimciler arasında ortak bir özellik vardır; gayret etmek. Girişimci ne olursa olsun ben bunu yapacağım ve başarılı olacağım diyendir. Yeşil girişimcinin ise bir amacı vardır. Hiçbir şey amacını gerçekleştirmek için gayret gösteren bir insandan daha güçlü değildir. Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımız var. Bu sayede inovasyonu teşvik edebilir ve girişimciliği güçlendirebiliriz” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir