İskoçya’da 30’lu yaşlardaki bir adam, hapşırığını bastırmak için burnunu sıkıp ağzını kapattıktan sonra şiddetli ağrılar içinde Dundee’deki bir hastaneye götürüldü.
Yapılan taramalarda hastanın nefes borusunda 2 milimetrelik bir yırtık olduğu ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan hasta, hapşırdığı sırada araba kullanmaktaydı, ve alerji ve boğaz tahrişi gibi sorunlar yaşıyordu.
Dundee Üniversitesi sağlık görevlileri, hapşırma sırasında hem ağız hem de burun kapatılırsa, üst solunum yollarındaki basıncın yaklaşık 20 kat artabileceğini belirtiyor.
Bu da kulak zarı yırtılması, anevrizma ve hatta kaburga kırılması gibi yaralanmalara yol açabilir.
Vaka, BMJ Case Reports adlı tıp dergisinde yayımlandı.
BBC Türkçe’deki habere göre doktorlar hastayı muayene için boynuna dokunduklarında bir çıtırtı sesi duymuş ve hastanın hareket kontrolünün olmadığını tespit etmişti.
Hastaya cerrahi müdahale gerekmemiş ve gözlem için hastanede tutulmuştu. Beş hafta sonra yapılan taramada yırtığın iyileştiği görüldü.
NADİR GÖRÜLÜYOR
Raporu hazırlayan Dr. Rasads Misirovs, “Burnu sıkışık ve ağzı kapalı bir şekilde hapşırırken soluk borusunda hızlı bir şekilde basınç oluşması nedeniyle soluk borusunun yırtıldığından şüpheleniyoruz” dedi ve bu risk nedeniyle, ağzı ve burnu kapatarak, hapşırmanın bastırılmaması konusunda uyardı.
Tıbbi adıyla “spontane trakeal perforasyon” olarak bilinen ani boğaz yırtılması nadir görülse de potansiyel olarak hayati tehlikeye yol açabilir. (HABER MERKEZİ)