İşgal yıllarında İstanbul

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923’ başlıklı sergisi, 27 Nisan’a kadar uzatıldı. Sergi, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgal edilen İstanbul’u yazılı ve görsel arşivler ışığında izleyiciye aktarıyor. Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla birlikte hazırlanan sergide, Kasım 1918-Ekim 1923 arasında süren işgal; askeri, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınıyor.

Karaköy’de geçit töreni yapan Britanyalı askerler.

ÇOĞU İLK KEZ SERGİLENİYOR

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Ermenistan ve Rusya’daki çeşitli kütüphane, arşiv ve koleksiyonlardan seçilmiş, birçoğu ilk kez sergilenen belgeler arasında, resmi yazışmalardan resimlere, videolardan fotoğraflara bir dizi yazılı ve görsel malzeme yer alıyor. Bu çarpıcı sergi itilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin 100. Yılında o günlerin gündemini belirleyen kişilere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için önemli bir fırsat sunuyor. Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Galerisi’ndeki sergi, 27 Nisan’a kadar pazar günleri hariç haftanın her günü 10.00–19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Galata Kulesi’nde dalgalanan Britanya bayrağı.

NEDEN MEŞGUL ŞEHİR?

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, serginin açılışında “meşgul” kelimesinin Arapça “işgal edilmiş” ve “müsait olmayan” anlamlarına geldiğini ve sergide “kelimenin her anlamıyla meşgul” bir şehrin anlatıldığını belirterek, “Bu sergide göreceğiniz İstanbul, onların söylemiyle işgal edilmiş, sokakları mültecilerle, terhis edilmiş Osmanlı askerleri ve işgal kuvvetleriyle, onların sömürge birlikleriyle dolmuş, direniş mücadeleleri dolu dizgin devam eden, kültür, sanat, entelektüel ve gece hayatı son derece hareketli, devamlı bir dönüşüm, devinim halinde, her haliyle meşgul bir şehir” açıklamasını yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir