Tatlıları tarçınla süslemenin sırrı varmış! İşte 600 yıllık sağlıklı gelenek
SÜTLAÇ VE TARÇIN 15’İNCİ YÜZYILDAN
Sütlaç, ‘’sütlü aş’’ veya ‘’sütlü pirinç’’ gibi isimlerle ilk olarak 15’inci yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinde geçiyordu. Daha sonra İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius’ın 1570’de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ‘üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç’ diye sunulmuştu.
Türkiye’de de sütlaç, saray sofralarında sıklıkla yer alan saygın bir tatlıydı. İngiliz elçi Lord John Finch, Edirne Sarayı’nda IV. Mehmet’in huzuruna çıktığında, sadrazam tarafından verilen ziyafette yine üzeri tarçınla süslenmiş sütlaç vardı.
TARÇIN NEDEN TATLILARDA KULLANILIYOR?
Tarçın yapısında bulunan antioksidan maddeler ve fenolik bileşikler sayesinde son derece faydalı bir baharat. İçerisindeki sinnamil aldehit ile de hücrelerin glikoz kullanımını artırıyor. Böylece kan şekerinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Tatlıyla beraber yediğinizde de, kan şekerinizin dengede kalmasını sağlıyor.
SADECE SÜTLÜ TATLILARDA KULLANILMIYOR
Boza ve salep gibi kış içeceklerini üstünde de kullanılan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi. Sonbahara ayrıca yakışan bir baharat olan tarçını, yine sonbaharın vazgeçilmezi ve bu günlerde raflarda yerini alan balkabağı ile kullanabilirsiniz.
BALKABAĞI VE TARÇIN KİLO VERDİRİYOR
Kilo vermek için ideal bir besin olan balkabağını püre haline getirip tarçınla beraber tükettiğinizde metabolizmanızın işlevselliği artıyor. 150 gramında 30 kalori bulunan bal kabağı diyet listelerinde de ilk sıralarda yerini alıyor. Kan şekeri de tarçınla dengelendiğinde ortaya oldukça sağlıklı bir ara öğün çıkıyor.