Dünyanın farklı bölgelerinde eğitim almak isteyenler için artık seçenekler çok fazla. Hal böyle olunca eğitimi için yurtdışında bir okul arayan öğrencilerin sayısı da hızla artıyor artıyor. ABD ve İngiltere hâlâ en gözde ülkeler arasındayken İtalya, Macaristan gibi yıldızı yeni parlayanlar ülkeler de mevcut.
Eski Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı ve yurt dışı eğitim danışmanı Aslıhan Özenç yurt dışı eğitimin yeni popüler destinasyonlarını şöyle anlattı:
“Avrupa’da birçok ülkede üniversite eğitiminin 3 yıl olması ve bazı ülkelerde öne çıkan burslar ve ülkeler arası burs anlaşmaları bu ülkeleri günümüzün popüler hedefleri haline getiriyor. İtalya, Hollanda, Macaristan, Polonya, Çekya, Almanya, Kanada gibi ülkeler bu dönemde burs imkanları, kalite/maliyet geri dönüşleri, eğitim sonrası çalışma ve yaşam imkanları ile öne çıkan ülkeler oldu.
BURS İMKANI, ÇALIŞMA İZNİ ARANIYOR
Amerika hala üniversite eğitimi için hedefteki ülke ancak ülkedeki üniversitelerin yıllık ücretini karşılamak için minimum 30 bin dolar gibi bir bütçe gerektiriyor. Bu nedenle talep çok olmasına rağmen Amerikan üniversitelerinin fuar katılımları da eskiye nazaran daha düşük. Öğrenciler ve ebeveynler de İtalya, Macaristan gibi daha ekonomik ve burs imkanları olan, Kanada gibi mezuniyet sonrası çalışma izni veren, o ülkede okuyan öğrencilere ayrıcalık tanıyan yerlere yöneliyorlar.
LİSEDEN BAŞLAMAK DA BİR ALTERNATİF
Yurt dışı eğitim kurumlarının kendilerini tanıttığı fuarlara gelen aileler Türkiye’de özel lise ve üniversiteler ile yurt dışındaki imkanları kıyaslıyor.Amerika ve Kanada’da bile lise eğitimi yıllık yemek, yatak, sağlık sigortası dahil 22 bin dolara alınabilirken Türkiye’de bazı liselerin sadece eğitime buna yakın ücretler talep etmesi velileri yurtdışı eğitim alternatiflerini lise seviyesinden değerlendirmeye teşvik ediyor.”
YAŞAM MALİYETİNİN DÜŞÜK OLMASI ÖNEMLİ
Özenç’e göre günümüzün yurt dışı eğitiminde en yeni eğilimler şöyle:
– Öğrenciler daha ekonomik, okurken çalışabilecekleri ve uzun sureli kalabilecekleri yerler arıyor.
– Uzun süreli dil kursları söz konusu olduğunda ‘en azından bir yılı yurtdışında geçireyim’ düşüncesiyle ekonomik alternatiflere yöneliyorlar.
– Hemen hemen herkes burs olanaklarını da sorguluyor.
– Ülkede yaşam maliyetinin düşük olması da tercihi belirliyor.
ABD 100 BİN DOLAR, İTALYA 15 BİN EURO
Yurt dışında üniversite eğitiminin maliyeti sadece okul ücretiyle sınırlı değil. Beslenme, barınma,sağlık sigortası, kitap, kırtasiye, ulaşım ve sosyal ihtiyaçlar da dahil edilerek hesaplandığında bir öğrencininyıllık maliyeti ülkelere göre şöyle değişiyor:
– ABD:22 bin ile 100 bin Dolar.
– İngiltere:22 bin ile60 bin Sterlin.
– İtalya: Devlet üniversiteleri için 3 bin 500 ile 6 bin Euro arasında eğitim ücreti ve 12 bin ile 15 bin euro yılık yaşam maliyeti.
– Almanya: Almanca eğitim veren üniversitelerin bazılarında harç bedeli alınmıyor ancak bazılarında1000 Euro’ya kadar çıkabiliyor. İngilizce eğitim de yaklaşık 20 bin Euro’yu buluyor.Almanya’da okumak için öğrencilerin Türkiye’de sınava girip aynı alanda bir üniversiteye yerleşmiş olmaları gerekiyor
.- Macaristan: Yıllık eğitim ücreti 3 bin ile 6 bin 500 Euro aralığında. Yaşam maliyetleri şehre göre değişmekle birlikte aylık konaklama ve yaşam giderleri 170 ile 550 Euro arasında değişiyor. Yurtlarda öğrenciler aylık 90 euroya iyi şartlarda konaklama imkanı bulabiliyor.
İTALYA VE MACARİSTAN’DA TÜRK ÖĞRENCİLERE BURS
Öğrenciler tarafından en çok devlet bursları tercih ediliyor. İtalya ve Macaristan’da ise Türk öğrencilerin de ayrıca başvuru yapabileceği burslar var. Italya’da Edisu, Macaristan’da ise Stipendium Hungaricum devlet bursları son dönemde öğrencilerin sıklıkla başvurduğu burslar arasında yer alıyor. Ayrıca öğrenciler üniversitelerin özel burslarına da okulların web sitelerinden ulaşarak ayrı ayrı başvuruda bulunabilme imkanına sahip.Burslarda zamanında başvuru yapmak çok önemli. İtalya’da ayrıca üniversiteler ailelere, kendi imkanları dahilinde ödeme yapma imkanı sunuyor.Ancak İtalya’da eğitim almak için talep hızla artıyor. Mühendislik, mimarlık ve tıp fakültesi gibi sınavla ve kısıtlı kontenjanla öğrenci alan bölümlerde rekabet artıyor.
BÜTÇENİZİ NET BELİRLEYİN
Aslıhan Özenç’in yurt dışında eğitim almak isteyenlere önerileri şöyle:
– Öncelikle akademik geçmişinize ya da kariyer hedeflerinize göre okulları doğru listeleyin.
– Bütçenizi net bir şekilde belirleyin. Ülke hedeflerine göre eğitim, konaklama, yaşam ve ulaşım maliyetlerini değerlendirin ve nihai okul listelerinizi buna göre yapın.
– Uzman kişilerden danışmanlık alın.
– Okulların web sitelerini inceleyin ve listenizdeki okulların sunduğu imkanları değerlendirin.
– Eğitim sonrasında çalışma ve deneyim kazanmayı amaçlıyorsanız ülke ve programların sunduğu mezuniyet sonrası çalışma imkanlarını da inceleyin. Örneğin STEM programları Amerika da mezuniyetten sonra 3 yıl çalışma imkanı sunarken diğer programlar bir yıl sunuyor. İngiltere ve Avrupa’nın diğer birçok ülkesinde de mezunlara belirli sürelerde çalışma imkanları tanınıyor.
– Okurken ek gelir elde etmek istiyorsanız bu alandaki çalışma imkanlarını da araştırın.